Aktivni odmor / Do poluotoka Ćuf staza

Do poluotoka Ćuf staza

Kijac – rt Ćuf – Kijac

Dvoglavi poluotočić Ertić, danas u narodu zvan Ćuf prema nazivu njegovog južnog rta, prava je mala prirodna oaza. Do poluotoka Ćuf stići ćete iz obližnjeg naselja Kijac i oduševiti je njegovom bioraznolikošću i iznimnim krajobrazom. Staza vodi jugozapadno, prateći morsku obalu sve do rta Ćuf. Duga šljunčana plaža, a potom kamenita obala u sjeni hrastova i borova vodi do lokve Slatin. Ova mala zaslanjena močvara rijedak je primjer biotopa na Kvarneru. Iako u sušnom dijelu godine često presuši, u vodi lokve bujaju različite vrste zelenih algi. Posjećuju je ptice močvarice i vretenci dok mnogobrojni pauci razapinju svoje mreže među stabljikama sita. Nerijetko ćete sresti i brojne primorske gušterice koje trčkaraju po kamenju uz lokvu.

Prirodne lokve oduvijek su bile važne za čovjeka, ali i za biljne i životinjske vrste. Ove male slatkovodne oaze u površinski bezvodnom kršu život znače stoga ih čuvajte kao veliku dragocjenost.

Od poluotoka Ćuf uzdižete se šumskim predjelom te se kružno vraćate prema naselju Kijac. Staza je idealna za ljubitelje prirode i sve one koji žele provesti aktivan dan na svježem zraku.