bogatstvo okusa

GASTRONOMIJA

Od 1185 otoka koliko ih broji Hrvatska, samo jedan od pamtivijeka nosi nadimak Insula Aurea. Zlatni otok svoje je ime zaslužio bogatstvom i raznolikošću, a upravo tako izgleda i otočna gastronomija. Satkana od jednostavnih, autohtonih namirnica dostupnih davnom krčkom ribaru, stočaru i poljoprivredniku, ona je danas kruna ponude otoka Krka i doživljaj koji morate priuštiti svim svojim osjetilima.

Što potražiti na menijima Omišlja i Njivica? Posegnite duboko u drevne mreže ovih ribarskih naselja i odaberite svježu ribu, osjetite duh starih toševa i kušajte domaće maslinovo ulje, sljubite ga s krčkim ovčjim sirom, janjetinom, šurlicama… i začinite doživljaj aromatičnim mirisima i okusima samoniklog otočnog bilja. Obrok zaokružite autohtonom krčkom žlahtinom i zasladite doživljaj neponovljivim presnacom, slasticom od mladog ovčjeg sira. Otok vas neće pustiti iz svog zagrljaja prije no što kušate i originalan, nagrađivani Krčki pršut, koji nosi titulu najboljeg hrvatskog pršuta uopće.

Omišalj i Njivice nude vrhunsku gastro ponudu koja ponekad vuče korijene i gotovo stoljeće unatrag. Najbolji primjer kontinuirane kvalitete koja se prenosi s koljena na koljeno je svakako njivički restoran Rivica, čija povijest seže u daleku 1934. godinu. Rivica je danas više od restorana – to je živi spomenik jednog malog ribarskog mjesta, vrijednih ruku domaćeg čovika, duboki naklon ribarskoj baštini i tradicionalnim vrijednostima ovoga kraja.

Jednom kada se uputite u avanturu otkrivanja okusa i mirisa otoka Krka, budite sigurni da ćete uvijek tražiti “još” aromatičnog doživljaja Zlatnoga otoka – i uvijek mu se iznova vraćati.

Krčki specijaliteti

Žlahtina

krčka janjetina

ovčji sir

mala plava riba

šurlice

pršut

rakovi i školjke

Za svakoga po nešto