Aktivni odmor / Staza ciklama

Staza ciklama

Njivice – Mohorov – sv. Kvirin – Njivice

Staza ciklama vodi vas obalnim putom kroz bogate šumske krajolike do arheološkog lokaliteta Mohorov, pružajući priliku za opuštanje, rekreaciju i učenje o lokalnoj povijesti. Ovdje ćete uživati u mirisima šume i šumskog cvijeća, osobito u proljeće kada ružičaste ciklame prekriju tlo.

Krenite iz kampa u Njivicama obalnom stazicom sjeverno prema uvali Blatna. Razvedena obala koju krase slikovite uvale i hridi okružena je gustom šumom hrasta. Uživajte u miru i tišini koju pruža pogled na kristalno čisto more i plavetnilo kvarnerskog zaljeva.

Iz uvale Blatna kreće lagani uspon do arheološkog lokaliteta Mohorov. Iako ime lokaliteta potječe od imena ranokršćanskog sveca Hermagora, čije se štovanje iz Akvileje proširilo na prostore Istre i Kvarnera tijekom 5. i 6. stoljeća, čini se da je građevina ipak imala stambenu funkciju. Brojna arheološka istraživanja ukazuju na fragmente keramike i amfora čija proizvodnja datira u razdoblje od 5. do 7. stoljeća, a značajan je bio i nalaz zlatnog novčića cara Teodozija II, kovanog u carskim kovnicama Konstantinopola.

Krećući se šumskim predjelima Cerova i Veli vrh oduševit će vas tipična submediteranska šuma koju odlikuju ogromni stoljetni hrastovi medunca i cera. Po prelasku staze na istočnu stranu glavne otočke prometnice, nastavljate krivudavim puteljcima prema crkvici sv. Kvirina i najvećem prirodnom jezeru na otoku. Uz ranč s konjima namijenjenim rekreativnom i terapijskom jahanju vraćate se do kampa Njivice i završavate kružnu stazu.