Aktivni odmor / Staza Biserujka

Staza Biserujka

Omišalj – Rudine – Omišalj

Pješačka staza koja vodi do špilje Biserujka pruža jedinstveno iskustvo ljubiteljima prirode, planinarenja i speleologije. Staza duga 17 km omogućit će vam uživanje u prirodnim ljepotama Krka uz otkrivanje najpoznatijeg krškog fenomena na otoku.

Iz centra Omišlja krećete prema glavnoj otočnoj cesti, prelazite je na raskršću za zračnu luku, te se spajate na pješačku stazu koja vodi prema špilji Biserujka. Uz nezaboravan pogled na crikveničko-vinodolsku rivijeru, uživajte u pitomom krajoliku kojeg krasi nisko raslinje, suhozidi te miris bora i samoniklog bilja. Putem ćete vrlo vjerojatno sresti nekog hodočasnika koji korača dobro poznatom Camino Krk rutom.

Pješačka staza vodi do jedinstvenog speleološkog objekta, špilje Biserujke, koja pripada najstarijim uređenim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Ona plijeni pažnju posjetitelja od vremena kada se u njoj, prema pričama, skrivalo blago krijumčara pa sve do prvih ulazaka turista. Špilja dužine 111 metara i dubine 13 metara sastoji se od četiri dvorane, a krase je brojni stalaktiti i stalagmiti raznih veličina i oblika. Glasovita je po izuzetno bogatoj špiljskoj fauni, a pronađeni su i ostaci špiljskog medvjeda.

Posjetite usput slikovitu morsku uvalu Slivanjska, smještenu nedaleko špilje, kao i zaseok Rudine koji se snažno odupire modernim vremenima i baštini sjećanje na život nekadašnjeg seljaka i ribara uz dobro očuvanu seosku arhitekturu. Nakon surovog krša i mirisa mora spajate se na prometnicu koja vas vodi natrag do centra Omišlja.

 

Dužina staze:

17 km