Aktivni odmor / Staza Smilja

Staza Smilja

Pitoreskna uvala Voz nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka te predstavlja prvi susret sa Zlatnim otokom prilikom dolaska s kopna. Staza smilja započinje na parkingu, odmah po prelasku Krčkog mosta. Ova nezahtjevna kružna staza pruža jedinstveno iskustvo ljubiteljima prirode i mirisnog mediteranskog bilja. Bez obzira jeste li strastveni planinar ili samo tražite mirno mjesto za opuštanje, ova staza će vas sigurno očarati.

Staza vodi kroz prekrasan krški krajolik ispunjen smiljem, biljkom poznatom po svojim ljekovitim svojstvima i prepoznatljivom mirisu. Priliku za uživanje u mirisima i bojama smilja iskusite osobito u proljeće i ljeto kada je biljka u cvatu. No, osim upoznavanja svojstava biljke koja se koristi u kozmetičkoj industriji i kulinarstvu, ovaj predio otoka Krka ispričat će vam zanimljive povijesne priče.

Položaj uvale, kao i neposredna blizina rta Vošćica na kojem se Krk najviše približava kopnu, a Tihi kanal ima širinu svega 500 metara, učinili su uvalu povijesno značajnom. U antičko je doba ovdje bila smještena mala trgovačka lučica, vjerojatno i carinska postaja, dok kasnije provedena arheološka istraživanja dokazuju i postojanje vojnog logora. Brojni ostaci utvrde, željeznog koplja, kao i dijela rimskog puta ukazuju da se upravo ovdje 49. godine prije Krista odigrala čuvena bitka između Cezara i Pompea. Stratešku poziciju lokaliteta dokazuju i ostaci frankopanske utvrde na Vošćici, kao i kasnije mletačke utvrde Maltempo.

Stazom dugom 8,7 km obići ćete uvalu Voz, rt Vošćica te se atraktivnom obalnom stazom prošetati ispod velebnog Krčkog mosta. Uz prekrasan mediteranski krajolik i mirisno primorsko bilje, ovo je savršeno mjesto za opuštajuću šetnju i uživanje u prirodnim ljepotama otoka.

 

Dužina staze:

8.7 km