kroz sva godišnja doba...

OMIŠALJ I NJIVICE 
KROZ CIJELU GODINU

Na ovoj stranice potražite informacije o aktualnim događanjima i manifestacijama u Omišlju i Njivicama kroz sva godišnja doba.

Proljeće

Proljeće je savršeno vrijeme za istraživanje nekih od bezbroj mogućnosti koje nudi sjeverni dio otoka Krka. Sve ljubitelje prirode i avantura dočekat će čak 40 kilometara biciklističkih staza i neograničene mogućnosti istraživanja otoka pješke, uživajući u vizurama, mirisima – a za one iskusnije i okusima samoniklog bilja.

Preporučujemo šetnju obilježenom stazom do Jezera, iznimnog prirodnog slatkovodnog staništa otoka Krka i pravog vrela otočne bioraznolikosti. Tu je i jedinstvena plantaža smilja na kojoj možete doživjeti istinske arome otoka, kao i poučna pješačka staza koja povezuje špilju Biserujku i pitoresknu uvalu Slivanjsku. Obilazak traje 30 minuta laganog hoda, a uz zanimljiv otočni krajobraz dočekat će vas i pet poučnih ploča s informacijama i zanimljivostima o ovome kraju.
Dobro je znati da na otoku Krku svi avanturisti imaju na raspolaganju i dvije besplatne, izuzetno korisne aplikacije – Krk Hike i Krk Bike, koje će vas voditi kroz 300 kilometara staza – što onih laganih, pogodnih za obitelji i rekreativce, što onih zahtjevnih za istinske profesionalce.

Kao prava outdoor meka, Njivice i Omišalj u proljeće nude i tri poslastice za sve ljubitelje izazova na otvorenom: Travanj je rezerviran za nezaobilazan Njivice Outdoor Weekend, zatim slijedi Adria Spring Trail za fanove trekinga, a ljubitelje adrenalina na dva kotača čekaju i Epic Rides biciklistički izazovi. Specijalitet ovih sportskih poslastica je – start na samom Krčkom mostu!

Posjet Omišlju i Njivicama nezamisliv je bez obilaska arheološkog bisera ovog dijela otoka Krka – drevno antičko nalazište Fulfinum Mirine, koje još uvijek priziva duh nekih davno zaboravljenih vremena – i služi kao savršena pozornica za niz kulturnih i zabavnih događanja u toplijim mjesecima.

Sjevernim dijelom otoka prolazi i jedan od najvećih otočnih izazova, kako za sportaše tako i za one koji žele istražiti vlastitu duhovnost, izdržljivost, ili se samo posve zaljubiti u Krk. Krčka Camino ruta je (sve)otočna kružna ruta duga 150 kilometara, koja obuhvaća ukupno sedam dana hodočašća i otkrivanja otočnih znamenitosti. Među ostalim, krčki Camino odvest će vas do monumentalne bazilike nadomak Omišlja, koja služi kao ogledni primjer ranokršćanske sakralne arhitekture, ali i do utvrde Maltempo koju su, s ciljem nadgledanja pomorskog prometa u obližnjem Tihom kanalu, podignuli Mlečani.

Proljeće je također savršeno vrijeme za istraživanje okusa otoka Krka. Za to je uvijek dobar izbor restoran Rivica, čija povijest seže u daleku 1934. godinu, a u proljeće nerijetko nudi specijalitete u znaku krčke janjetine i neizostavnih, samoniklih otočnih šparoga.

Pokreni video

Događanja u proljeće

Trenutno nema događaja.

Ljeto

Ljeto na području Omišlja i Njivica poziva na otkrivanja nekih od najljepših plaža i skrivenih uvala sjevernog dijela otoka Krka. Sa kristalno čistim morem i jedinstvenom raznolikošću prirodnih ljepota, ova dva turistička bisera Zlatnog otoka ponudit će vam neke od pitoreskne uvale poput Slivanjske ili plaže Večja u Omišlju, kao i popularne plaže poput Pesje, ali i bezbroj intimnih, skrovitih kutaka obale koja će vam pružiti uživanje u ljetnim radostima.

Ljubitelji maritimnih avantura svakako ne bi trebali propustiti doživljaj prolaska ispod Krčkog mosta ili istraživanje bogate flore i faune otočnog podmorja, a pritom će vam na raspolaganju biti i brojne mogućnosti najma brodice, SUP-a ili kajaka, kao opreme za ronjenje. Mnoge od plaža Omišlja i Njivica prilagođene su obiteljima, kao i invalidima, a vlasnike kućnih ljubimaca oduševit će i prelijepa plaža za pse u Kijcu, koja nudi pregršt hladovine i tirkizno, kristalno čisto more. Bez obzira tražite li skroviti kutak, zabavu za cijelu obitelj, avanturu u prirodi ili pak dolazite morskim putem, plaže i uvale Omišlja i Njivica ponudit će vam sve najbolje od ljeta.

Prilikom istraživanja Omišlja i Njivica nemojte propustiti istražiti i otočni speleološki biser – špilju Biserujku, koju krasi pravo bogatstvo špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita. Pri obilasku svakako dobro otvorite oči, jer Biserujku prati i legenda o skrivenom gusarskom blagu! Špilja Biserujka i uvala Slivanjska povezane su poučnom pješačkom stazom na kojoj se o zanimljivijim detaljima krajobraza svaki posjetilac može upoznati uz pomoć pet poučnih ploča. Obilazak staze traje oko 30 minuta laganog hoda te je idealan za sve koji žele znati više o ovoj krškoj ljepotici i njenom okruženju.

Važan dio ljetnog doživljaja na području Njivica i Omišlja su i brojna ljetna događanja, od tradicionalnih čija povijest seže stoljećima u povijest, do onih novijeg datima koji jednako mame svojom ponudom. Nezaobilazan ljetni doživljaj tako je bez sumnje najslađi ljetni festival – Festival sladoleda, koji kroz čitav tjedan u srpnju donosi fantastičnu ponudu osvježavajućih sladolednih delicija. Uz brojne domaće ugostitelje, svake se godine festivalu pridružuje i niz hand made gelata, često od autentičnih domaćih namirnica ili pak neobičnih kombinacija koje se naprosto moraju isprobati! Dodajmo tome i niz odličnih koncerata, ulične zabavljače, brojne radionice za mališane i bogatu cjelodnevnu zabavu za čitavu obitelj.

Antički dani također su neizostavni dio ljeta u Omišlju: na autentičnoj lokaciji drevnog rimskog grada Fulfinum – Mirine, stari Rimljani se iz ljeta u ljeto vraćaju modernoj publici pokazati kako se u njihovo vrijeme na Mirinama živjelo, uživalo, zabavljalo i borilo. Uz prezentaciju načina života i rada omišljanskih Rimljana, najatraktivniji dio Antičkih dana svakako su rimski legionari i borbe gladijatora – tko će preživjeti odlučuje, naravno – Cezar!

Autentični doživljaj stoljetne tradicije u Omišlju svim će posjetiteljima pružiti i tradicionalna pučka fešta Stomorina, koja se održava svake godine 16. kolovoza. Stomorina ili Vela Gospoja, kako je još zovu u Omišlju, blagdan je kojim se slavi uznesenje Blažene Djevice Marije, odnosno blagdan Rokove, i koji prati jedinstven program i niz kulturnih i zabavnih događanja. Ako želite doživjeti autentični Omišalj u svom izvornom izdanju i upoznati Omišljane, Stomorina je pravi trenutak za to.

Uz brojna druga događanja, valja spomenuti i neizostavan BIG Om – jedno je od najstarijih i najvećih ribolovnih natjecanja na ovom dijelu Jadrana koje se specijaliziralo za lov velikih riba. BIG Om svake godine okuplja brojne natjecateljske ekipe iz Hrvatske i inozemstva, a prati ga i bogata zabavna i ugostiteljska ponuda. Naravno, zvijezda BIG Oma je uvijek – riba!

Pokreni video

Događanja po ljeti

Trenutno nema događaja.

Jesen

Okupana toplim bojama poput narančaste, crvene i žute, jesen na području Omišlja i Njivica predstavlja savršenu kulisu za pomno istraživanje bogatog povijesnog naslijeđa ovog dijela otoka Krka. Polazišna točka za istinsko upoznavanje ovoga kraja svakako su ostaci antičkog grada Municipium Flavium Fulfinum iz druge polovice 1. stoljeća poslije Krista, te ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća poslije Krista. Na ovom području nedaleko Omišlja pronaći ćete različite građevine iz rimskog doba, poput ostataka foruma, hrama, bazilike i drugih impozantnih građevina…

Pronađeni ostaci čuvaju se u omišaljskoj zbirci Lapidarij, koju svakako vrijedi obići: ta zbirka pokretnih kulturnih dobara čini cjelinu s „in situ“ sačuvanim spomenicima u njezinoj neposrednoj blizini, a čuva i natpis o gradnji vodovoda antičkog Fulfinuma.

Jednom kada vas put odvede u stari grad Omišalj, svakako istražite kamene uličice i trgove koje ovo mjesto, bremenito poviješću, skriva. Otkrit će vam neke od svojih bisera: Maranguniju – stolarsku radionicu Toma Lesice, posljednjeg krčkog samoukog glagoljaša; Spomen dom krčkog folklora koji čuva najljepše od otočne tradicijske baštine; spomen kuću hrvatskih likovnih velikana Mile Kumbatović i Otona Glihe… I neizbrisive tragove nekih davno prohujalih vremena, vrijednih ruku i imena na koja se već odavno nitko ne odaziva.
Posebno je zanimljiv i Smitir u srcu Omišlja: nekadašnje omišaljsko groblje nalazi se na danas nezamislivom mjestu, u srcu Omišlja, a o njegovom postojanju i danas svjedoče križevi i kameni ostaci nadgrobnih spomenika. Preminule se, naime, pokapalo u neposrednoj blizini crkve i to od srednjega vijeka pa sve do početka 19. stoljeća.

Samo nekoliko koraka dalje, u vrijeme renesanse, na Placi se nalazila gradska loža. Zastanite ondje i na trenutak otplovite u vrijeme krčkih knezova kada se ovdje trgovalo, vijećalo i donosilo važne odluke. Danas je u njoj smještena zanimljiva Malakološka zbirka, koja čuva kolekciju od 675 primjeraka puževa, školjkaša i glavonožaca. Nađete li se u smiraj dana u Omišlju, svakako zastanite na vidikovcu Vele steni s pogledom na Učku, a potom prošećite i romantičnim parkom Dubec, pravim spomenikom krajobrazne arhitekture iz prve polovice 20. stoljeća.
Neka vas istraživanje svakako odvede i do crkve Sv. Antona Padovanskog, župne crkve Uznesenja blažene djevice Marije te crkve svete Jelene, jer tragovi bogate povijesti ovoga kraja kriju se i u brojnim sakralnim objektima, ali i kamenim kućama koje su živi spomenik tradicijskoj gradnji i životu kakav je nekada bio.
Dopustite znatiželji da prevlada i pogledu da luta u svim smjerovima: pogledate li prema gore, mogli biste, recimo, otkriti rozetu – okrugli kameni prozorčić na župnoj crkvi s glagoljskim natpisom iz 1405. godine, koji ponosno potpisuje omišaljski kamenoklesarski majstor Sinoga.

Za detaljan obilazak i istraživanje drevnoga Omišlja preporučujemo posjetiti www.heritageomisalj.hr.

Pokreni video

Događanja u jesen

Trenutno nema događaja.

Zima

Mnogi otoci u hladnijim mjesecima spavaju zimski san – ali ne i otok Krk. Povezan Krčkim mostom s kopnom, Krk i zimi živi punim plućima, uz brojne tradicionalne manifestacije i događanja koja već godinama okupljaju velik broj građana.

Jedan od njih je svakako Advent u Omišlju i Njivicama, čiji program u zimske noći donosi mnoštvo odličnog raspoloženja, zabave i glazbe. Od paljenja prve adventske svijeće do Sveta tri kralja, Božićna priča ovih malih mjesta ispunjena je koncertima na otvorenom u Spomen parku u Omišlju, predstavama i radionicama, gastro-druženjima s okusom bakalara i tradicionalnih slastica te susretima s djeci najdražim likovima, Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom.

Posebna zanimljivost je i jedino otočno klizalište, koje svoja vrata otvara početkom prosinca u Društvenom domu u Omišlju i nudi pregršt zabave za sve generacije.

Početak nove godine u Omišlju i Njivicama je pak u znaku – petog godišnjeg doba! U najluđem dijelu godine vlast nad gradom preuzimaju maškare, a ono što slijedi su tjedni nezaboravne zabave u kojoj baš svatko može biti što želi!

Ne propustite podizanje pusta na Trgu Prikešte, maškarane redute, legendarne Traškare, ali i gastro ludnicu koja već godinama privlači hrabra nepca sa svih strana Hrvatske i svijeta: Bljak fest testirat će vaše okusne pupoljke i ponuditi vam bljak delicije poput bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica – i sasvim nemogućih kombinacija koje ipak morate probati!

Omišalj i Njivice mašakrano vrijeme dišu punim plućima, stoga je ovaj dio godine zaista prava prilika za doživjeti sjeverni dio otoka Krka u svom najšarenijem obliku. Ne zaboravite masku i ludo se zabavite!

Pokreni video

Događanja po zimi

Trenutno nema događaja.