Aktivni odmor / Omišalj

Omišalj

Omišalj – Fulfinum Mirine – Fortičina – Omišalj

Tragom Rimljana

Pješačka staza od Omišlja do arheološkog nalazišta Fulfinum Mirine pruža jedinstvenu kombinaciju kulturno-povijesnog doživljaja i prirodnih ljepota otoka. Krenite u istraživanje ovog dijela otoka Krka iz Omišlja, slikovitog gradića čiji duh prošlih vremena i bogate kulturno-povijesne baštine živi u svakom kutku. Naselje smješteno na 85 m visokoj litici skriva uske kamene ulice, nizove kuća i brojne povijesne spomenike.

Nakon istraživanja stare gradske jezgre krenite kroz park Dubec prema moru. Ovaj izniman spomenik pejzažne arhitekture iz prve polovice prošlog stoljeća krase uređene stazice i odmorišta dok zrak oplemenjuju crnogorica, raslinje i mirisno cvijeće. Zastanite na nekom od vidikovaca i uživajte u panoramskim pogledima na more i čitav riječki zaljev.

Nastavljate obalnom šetnicom do uvale Pesja te potom do uvale Sepen gdje je u 1. stoljeću niknuo rimski grad Municipium Flavium Fulfinum. Ostaci antičkog municipija i ranokršćanske bazilike pričaju o prvim tragovima naseljavanja ovog područja i načinu života u to doba. Nakon predaha u kompleksu Mirine nastavljate prema uzvisini iznad omišaljskog zaljeva gdje ćete naići na ostatke utvrde Fortičina. Položaj s pogledom na pristanište i samo naselje stoljećima je predstavljao važnu stratešku točku. Obližnji izvor koristili su Omišljani za opskrbu vodom, a koristio se i kao ishodište vodovoda antičkog Fulfinuma. Utvrda utemeljena na tragovima kasnoantičke odnosno ranosrednjovjekovne osmatračnice također pruža informaciju o kaštelima krčkih knezova Zrinskih, građenih krajem 12. i tijekom 13. stoljeća.

Pješačka staza od Omišlja do arheološkog nalazišta Fulfinum Mirine nudi savršenu kombinaciju prirodnih ljepota i bogate povijesti. Ova staza je idealna za obitelji i rekreativce koji žele spojiti fizičku aktivnost s kulturnim istraživanjem.