Upoznajte krčku Camino rutu i njezine brojne znamenitosti

Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova predstavlja mrežu hodočasničkih putova, ukupno dugu 800 kilometara, koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) – Santiagu de Composteli gdje je nađena grobnica sv. Jakova apostola.

Godine 1987. Vijeće Europe toj je mreži dodijelilo titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993., njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom.
Međutim, mreža Camino putova prostire se duž čitave Europe, a Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja, koja, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, donedavno nije imala označenu rutu putova usmjerenih prema Santiagu. Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se, nakon Rima i Jeruzalema, upravo Santiago može pohvaliti naslovom jednog od najposjećenijih katoličkih svetišta. Naime, nedugo nakon otkrića posmrtnih ostataka sv. Jakova krenulo je formiranje hodočasničke rute, s time da je već 1140. godine publiciran i prvi turistički vodič Codex Calixtinus. Nakon 1203. godine, o čemu svjedoče i povijesni izvori, čak se i u Hrvatskoj javljaju organizirane bratovštine koje pomažu hodočasnicima na njihovom zahtjevnom pješačkom pothvatu.
Ta se inicijativa u Europi razvijala sve do reformacije kada je gotovo posve zamrla, međutim 80-ih godina prošlog stoljeća započela je revitalizacija hodočasničke tradicije, što je rezultiralo činjenicom da Camino rutu danas na godišnjoj razini propješači oko 350.000 (registriranih) hodočasnika.

Tom izazovu posvećena je i Bratovština Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, inače središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta što nose Jakovljevo ime. Jedna od primarnih nakana tog udruženja ogleda se u obnovi hrvatske mreže Camino putova, s time da je prvi uz to vezan projekt, zahvaljujući najprije, suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka, a potom i s ostalim otočnim turističkim zajednicama, razvijanje Camina Krk, koji tvori jednu od sekcija hrvatske mreže Camino putova.

Camino Krk – (sve)otočna kružna ruta duga 150 kilometara – sedam dana hodočašća i otkrivanja otočnih znamenitosti

Pored markacija, izrađeni su precizni opisi svakog od sedam hodočasničkih dana s posebnim naglaskom na otočnu prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu s višejezičnim sažecima koji će, zajedno sa digitalnom, po dionicama printabilnom, kartom, biti predstavljeni na internetskoj stranici Camino through Croatia:  caminocroatia.com

 

Read more...